Anti-verstoppingsbuissysteem

Het komt regelmatig voor dat wij de vraag krijgen of het stofzuigsysteem nooit verstopt raakt. Dit kan gebeuren als men hier niet de juiste materialen voor gebruikt.
Met een centraal stofzuigsysteem is het de bedoeling om vuildeeltjes op te zuigen en naar de centrale opvangemmer te verplaatsen. Zou het buissysteem obstakels hebben, bijvoorbeeld door lijmnaden, stootranden of niet stromende bochten dan is de kans aanwezig dat verstoppingen zich voor zullen doen. Helaas komt het nog regelmatig voor dat men het belang hiervan onderschat en een rioolafvoerbuis gebruikt.Er zijn verschillende maten afvoerbuis te verkrijgen in de handel. In Nederland is het 50mm grijs PVC en bijvoorbeeld in Amerika 51mm (of 2 inch) wit PVC.

De Allaway buis

Allaway heeft een speciaal buissysteem ontwikkeld dat niet gelijmd wordt en waarvan de bochten een aangepaste radius hebben om wervelingen in het buissysteem te voorkomen. De Allaway stofzuigerbuis heeft een diameter van 44 mm. Een speciale maat die soms enige verrassing wekt omdat men vaak aanneemt dat hoe groter de diameter van een buis hoe meer lucht erdoor heen kan. Volgens deze redenering zou een buis met een diameter van 75mm beter geschikt zou zijn dan een buis van 44mm.

Men kan door een grotere buis inderdaad meer lucht verplaatsen. Maar bij een centraal stofzuigsysteem gaat het niet om het transporteren van alleen lucht. Het zijn ook de zwaardere vuildeeltjes die opgezogen en getransporteerd moeten worden!

Snelheid in het buissysteem

Snelheid in het buissysteem is waar het om gaat. Dit is belangrijk om juist alle vuildeeltjes naar de centrale opvangemmer te kunnen transporteren. Wil dit probleemloos verlopen dan dient een snelheid van 22 meter per seconde behaald te worden. Soms wordt aangenomen dat een zwaardere motorunit meer snelheid in een buissysteem kan creëren. Dit is een onjuist, simpelweg omdat niet de motor bepaald hoeveel lucht aangezogen wordt maar de doorlaatbaarheid van de borstel aan het einde van de steel.
Onderzoek wijst uit dat de hoeveelheid lucht die door een borstel aangezogen kan worden varieert tussen de 80m3 en 100m3 per uur. De aanzuigcapaciteit van een goede motorunit wordt geadviseerd op +/- 2 maal dit volume. Indien een motorunit op een nog hoger luchtvolume is ingesteld zal er een overcapaciteit ontstaan die vaak omgezet wordt in warmte ontwikkeling en onnodige slijtage. Met de hoeveelheid aangezogen lucht (100m3 per uur) dient een snelheid in het buissysteem van 22 meter per seconde gecreëerd worden. Bij een buis van 44mm lukt dit. Hieronder treft u een tabel aan die de snelheden aangeven in buizen van verschillende diameters bij verplaatsing van 100m3 per uur.

Uitwendig buisdiameter Luchtsnelheid (gemeten in het midden van de buis)
ø 44 mm 22 m/s
ø 50 mm 14 m/s
ø 75 mm 6/ms

Mof-spie verbindingen

Het Allaway 44mm buissysteem heeft mof-spie verbindingen. Deze worden eenvoudig en naadloos in elkaar gedrukt.
Het volledige buissysteem is in PP materiaal verkrijgbaar, een materiaal dat minder statisch gevoelig is en milieu technisch vriendelijker. De montage van het Allaway buissysteem verloopt snel en eenvoudig door de stevige mof-spie verbinding. Er hoeft niet gelijmd te worden. Dit is met name belangrijk omdat lijmnaden en stootranden de weerstand in het buissysteem doen verhogen en het transport van stof en vuildeeltjes zodoende zal belemmeren.

Om een indruk te krijgen hoe het Allaway Centraal Stofzuigsysteem geplaatst moet worden kunt u de montagehandleiding bekijken.Het zuigcontact

Ter voorkoming van verstoppingen is het tevens belangrijk dat er niets in het buissysteem terecht mag komen wat eventueel een verstopping kan veroorzaken. Allaway zuigcontacten zijn om deze reden voorzien van catchers om voorwerpen tegen te houden die te groot zijn. Achter het zuigcontact wordt altijd een inbouwdoos geplaatst waarin een anti-verstoppingsbocht zit. Deze anti-verstoppingsbocht zorgt ervoor dat voorwerpen die te lang zijn, zoals een pen of potlood, niet in het buissysteem terecht kunnen komen.

Het Allaway buispakket

Voor uw installatiegemak heeft Allaway het "buispakket" samengesteld. Dit pakket bevat al het benodigde materiaal voor het installeren van 2 zuigcontacten. Mocht er na de installatie materiaal uit het buispakket overblijven dan kunt u dit aan ons terugsturen waarna creditering volgt.

Het Allaway buissysteem is eenvoudig te installeren

Ook aan het installatiegemak van het systeem is bij Allaway veel aandacht geschonken. Door de mof-spie verbinding kan er razendsnel en flexibel gewerkt worden. Middels de clickbeugel verloopt de installatie nog sneller. Allaway hecht veel waarde aan "duurzaam bouwen". Immers verantwoord materiaalgebruik is van belang voor iedereen. Het buissysteem van Allaway is daarom 100% leverbaar in polypropyleen (PP), een kunststof die minder milieu belastend is.